Ajankohtaista

KoiraTasapaino  tauolla toistaiseksiFacebook

Yhteystiedot

rinna@
koiratasapaino.com
puh. 040 538 7074
(tavoitat parhaiten tekstiviestein)

Ajo-ohjeet

Millaisille koirille hierontaa

Hierontaa Hurttalassa


Lyhyesti... kaikenlaisille. Hieronnasta hyötyvät ihan kaikki koirat.

Nykyisin ihmiset tietävätkin, miten tärkeää hieronta on työ- ja urheilukoirille. Hieronnan avulla ennaltaehkäistään vammojen syntyä ja edistetään rasituksesta palautumista. Myös metsästyskoirat saavat metsästyskaudella paljon kilometrejä alleen. Näille koirille kehonhuollon olisikin hyvä olla säännöllistä, sillä keholtaan tasapainoinen koira voi henkisesti hyvin ja jaksaa työskennellä parhaiten.

Mutta myös muut koirat tarvitsevat hierontaa.

Näyttelykoirien liikkeet pääsevät parhaiten esille, kun lihakset ovat vetreät.

Tarhakoirat liikkuvat kyllä päivän mittaan, mutta harvalla on niin isot tarhat, että ne pääsevät käyttämään koko kehoaan. Pienet liikeradat, yhdistettynä Suomen sääolosuhteisiin (hyvästä suojasta huolimatta) saattaa aiheuttaa lihasjumeja.

Myös pääsääntöisesti remmilenkkejä tekevät koirat kuuluvat tähän ryhmään. Runsaista lenkeistä huolimatta, remmi rajoittaa liikelaajuuksia, eivätkä nämä koirat pääse käyttämään kaikkia askellajejaan: käyntiä, ravia ja laukkaa, heille ominaisella tavalla. Jos koira vielä vetää remmissä, ovat kaulan ja lapojen välisen alueen jumit ja kiputilat melko todennäköisiä. Jokainen, joka on joskus kärsinyt niska-hartiaseudun vaivoista, tietää miten kurjalta se tuntuu.

Myös henkiset tekijät, kuten esim. erilaiset stressitilat ja arkuus tuovat mukanaan jännitystiloja kehoon. Mieleltään jännittynyt koira, on myös keholtaan jännittynyt. Hieronta on heille erinomainen hoitomuoto, sillä hieronta itsessään aktivoi mielihyvähormoneja. Toki koirat ovat yksilöitä, ja toiset tarvitsevat useamman hierontakerran kyetäkseen rentoutumaan ja ottamaan hoidon vastaan.

Tapaturmien ja esim. leikkausten jälkeiseen kuntoutukseen käytetään hierontaa. Tällöin on kuitenkin hyvä aina varmistaa eläinlääkäriltä, milloin hän suosittelee hieronnan aloittamista.

Entäs pennut ja vanhukset? Tietenkin, hierontaan.
Pennuilla harvemmin on lihasjumeja, mutta hoidettavana olo toimii rauhoittumisharjoituksena ja totuttaa pentua käsittelyyn vieraan ihmisen toimesta. Moni vanhus taas on saanut apua iän myötä tuleviin kolotuksiin hieronnan avulla. Elämänlaadun ylläpito onkin tärkein tavoite vanhojen koirien hieronnassa.


Hoitopöydällä

Sivuston kuvat: © Rinna Tervo, J.P Toukola & Kati Nieminen